Φροντίδα προς το παιδί

Ειρηνική γονεϊκότητα και θεωρία ασφαλούς προσκόλλησης

Ο όρος ασφαλής προσκόλληση βρέφους- γονιού ξεκίνησε από στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Βρετανό John Bowlby. Με απλά λόγια αυτή η θεωρία (attachment theory) καταλήγει ότι το βρέφος έχει ΑΝΑΓΚΗ να αναπτύξει συναισθηματικό δεσμό με 1 ή 2 σημαντικά πρόσωπα τα οποία θα το προστατεύουν από τον κίνδυνο. Η M. Ainsworth την εξέλιξε την θεωρία και μίλησε για “ασφαλή βάση” όπου το βρέφος χρειάζεται τη διαθεσιμότητα της μητέρας για να εξερευνήσει τον κόσμο και τις δεξιότητες του.

Μετά από έρευνες, η τελευταία συμπέρανε – εκτός των άλλων- ότι το βρέφος που νιώθει ασφαλής προσκόλληση με τη μητέρα του θα αναπτύξει μεγαλώνοντας πολύ πιο εύκολα ενσυναίσθηση, ανεξαρτησία, έλεγχο των συναισθημάτων του, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Σε αυτή τη θεωρία βασίζεται και η ειρηνική γονεϊκότητα (Peaceful parenting). To peaceful parenting είναι ένα μοντέλο γονεϊκότητας στο οποίο οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους με βάση τον σεβασμό των αναγκών του παιδιού χωρίς να βάζουν στην άκρη τις δικές τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μιλάμε για ανεκτική χωρίς όρια διαπαιδαγώγηση.

Προσωπικά την ειρηνική γονεϊκότητα την έμαθα μέσα από τα “μάτια” της Isabelle Filliozat και της Dr. Laura Markham και συνειδητοποίησα ότι είναι αυτός ο τρόπος που θα ήθελα να είχα μεγαλώσει και εγώ. Διάβασα τα βιβλία τους αμέτρητες φορές, έκανα το μάθημα περί ειρηνικής γονεϊκότητας των 12 εβδομάδων της Laura Markham και υπήρχαν φορές που πάλι ένιωθα πως τα έκανα όλα χάλια. Εκεί έμαθα για τον διαλογισμό και πλέον νιώθω πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για να μπορέσω να γειωθώ και να έρθω κοντά στις ανάγκες μου και των παιδιών.

Photo by Jon Flobrant on Unsplash

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.