Φροντίδα προς το παιδί

Πόσο minimal μπορείς να είσαι με τα παιδικά παιχνίδια;

Πριν μερικά χρόνια διάβασα βιβλία όπως το Γονείς Απλά αλλά και το Simple Happy Parenting. Και τα δύο πάνω κάτω μιλάνε για το ίδιο πράγμα και γυρνάνε γύρω από την ίδια φιλοσοφία. Όσο πιο απλή είναι η ζωή μας τόσο πιο λίγα άγχη θα έχουν τα παιδιά. Λίγα παιχνίδια και υλικά αγαθα στο σπίτι, λίγες δραστηριότητες και περισσότερο ελεύθερο παιχνίδι, ρυθμός και πάλι ρυθμός για να είναι όλα τακτοποιημένα μέσα και έξω από το μυαλό τους.

Έπεσα πρόσφατα σε μια παλαιότερη ανάρτησης, της πάρα μα πάρα πολύ αγαπημένης Κοκκκινης Καμέλιας, όπου μιλούσε για την δική της εμπειρία σχετικά με τα λιγοστά παιχνίδια.

Εννοείται πως συμφωνώ σε όλα όσα λέει. Όμως θα αναφερθώ σε κάτι εκτενέστερα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο αριθμός παιχνιδιών αλλά και το είδος. Αν σε κάθε πανυγήρι, μπαζάρ, περίπτερο, κλπ αγοράζαμε όλα τα κινεζικα που υπάρχουν γύρω μας, αυτή τη στιγμή θα είχα τρελαθεί. Έντονοι ήχοι, ακόμα πιο έντονα φωτάκια, ακαταλαβίστικα Αγγλικά (για Ελληνικά ούτε λόγος) και προσδόκιμο ζωής περίπου ένας μήνας. Στην καλύτερη και αν είμαστε τυχεροί.

Και τώρα, έρχονται Χριστούγεννα, και η κόρη σου ζήτησε εκείνο το παιχνίδι που μιλάει μόνο του, γελάει, τρώει, σου φτιάχνει και καφέ (οκ, αν μου έφτιαχνε καφέ μπορεί και να το αγόραζα, χαχα) και λες μα κάνει ένα σωρό χρήματα, δεν μπορεί, θα ζήσει πολύ καιρό.

Ναι, θα ζήσει κατά πάσα πιθανότητα. Αλλά παιχνίδια που είναι φτιαγμένα από πλαστικό, παιχνίδια που χρειάζονται μπαταρίες και κάνουν σχεδόν όλη τη δουλειά ενώ το παιδί δεν έχει σχεδόν καμία διάδραση, πόσο αξίζουν τα χρήματα μας; Πόσο καιρό θα ασχοληθούν με αυτό.

Αποδεδειγμένα θα σου πω τα Open ended παιχνίδια θα κρατήσουν αιώνες. Κυριολεκτικά.

✔ Τουβλάκια χωρίς κανένα έτοιμο σχέδιο- ξύλινα ή πλαστικά, μαγνήτες, γρανάζια και ότι άλλο για να φτιάχνουν με τη φαντασία τους κατασκευές είναι πιο σίγουρη λύση.

✔ Υφάσματα για να φτιάχνουν θάλασσες, φωτιές, βουνά και λίμνες. Ή κάπες και ρούχα νεράιδας, θα τα ευχαριστηθούν με την ψυχή τους.

✔ Κούκλες υφασμάτινες ή λούτρινες- σε θηλυκό ή αρσενικό ή ουδέτερο σχέδιο, επίσης καταπληκτική λύση.

✔ Υλικά χειροτεχνίας/ ζωγραφικής

(Ειλικρινά είμαι πολύ φαν αυτού του eshop, δεν έχω καμία απολαβή, δεν με ξέρουν καν οι άνθρωποι, αλλά έχει μαζεμένες πολλές λύσεις για πραγματικό παιχνίδι με φαντασία. Ψάξτε τις μάρκες που φέρνει και σε άλλα site με λιγότερα μεταφορικά αν έχετε όρεξη. Μπορεί να βρείτε και στο esty ή και στην Ελλάδα. )

Και αν μαζευτούν πολλά παιχνίδια και αισθάνεστε ότι το παιδί ή εσείς μπουχτίζετε, η λύση επιβάλλει toy rotation που λένε και οι Άγγλοι. Δηλ. κρατάτε σε ένα εμφανές σημείο 10 παιχνίδια και τα άλλα τα πάτε αποθήκη, πατάρι, ντουλάπα που δεν έχει πρόσβαση και τα ανανεώνετε κάθε 15-20 μέρες. Εμείς πλέον έχουμε τον κανόνα, για να πάρουν κάποιο παιχνίδι από την αποθήκη, θα πάνε εκεί κάποια άλλα παιχνίδια που έχουν καιρό να παίξουν. Και είμαστε όλοι ευτυχισμένοι και έχουν κάθε φορά ένα “καινούριο” παιχνίδι.

Σκεφτείτε την άλλη φορά; Και το πόσο πραγματικά θα ζήσει μέσα στο σπίτι σας και πόσο έξω ένα παιχνίδι με μπαταρίες, φωτάκια, ήχους και γενικά πλαστικό άχρηστο.

Photo by Baby Natur on Unsplash

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.