Φροντίδα προς το παιδί

Νέα μητέρα μόνη ψάχνει

Και εκεί που έχεις ήδη ένα μικρό παιδί και έρχεται το δεύτερο, είσαι σπίτι χάρη στην άδεια λοχείας, ο σύζυγος είναι σε καινούργια δουλειά και δουλεύει 10ωρα από το άγχος της νέας δουλειάς, οι γονείς και τα πεθερικά είναι μακριά και βοήθεια από πουθενά! Και αισθάνεσαι μέρα με τη μέρα να βουλιάζεις.

Τι κάνεις; Αφού βούτηξες, θα κολυμπήσεις. Αλλά πως;

Το έχω ζήσει από πρώτο χέρι. Δεν έχω μαγικές λύσεις να σου δώσω δυστυχώς. Αλλά 6-7 πράγματα που με βοήθησαν εμένα, ίσως βοηθήσουν και εσένα

  1. Δεν θα είναι για πάντα έτσι. Άρχισαν να πηγαίνουν τα πράγματα μέρα με τη μέρα καλύτερα από όταν πήγε ο μεγάλος παιδικό σταθμό και είχα χρόνο με το μικρότερο. Όμως και το δεύτερο τέκνο μου είναι αυτό που λένε οι Άγγλοι “strong willed”. Έντονη προσωπικότητα. Δεν ήθελε στιγμή να νιώσει ότι της επιβάλλεσαι. Από τη μια μου άρεσε που από τη φύση της είναι δυναμική και δεν ήθελα να της χαλάσω αυτό το χάρισμα, από την άλλη όμως…. όταν νύσταζε ή όταν πεινούσε ή όταν ο Ερμής ήταν ανάδρομος και είχε πανσέληνο, δεν καθόταν με τίποτα στο καρεκλάκι της στο αυτοκίνητο (αδιαπραγμάτευτο), αν έβλεπε κάτι στο περίπτερο το ΉΘΕΛΕ και ακολουθώντας όλες τις τεχνικές που ήξερα στη θεωρία, έπιανε στον αέρα ότι έστω στο ελάχιστο έλεγα από μέσα μου “αντε πάμε να φύγουμε από εδώ να ξεμπερδεύουμε” και άρχισαν τα σκουπίσματα στο πεζοδρόμιο. Έχουμε βοηθήσει πολλούς υπαλλήλους στη Δημοτική καθαριότητα, σε πολλούς Δήμους! Αγκαλιά και πηγαίναμε όπως όπως για ύπνο. Τα νεύρα μου όμως χάλια και η ψυχολογία μου στα πατώματα.
  2. Ζήτα βοήθεια όσο γίνεται. Ήμουν πολύ χαρούμενη όταν ερχόταν η πεθερά μου από την επαρχία έστω κάθε 3 μήνες και μας βοηθούσε με τις δουλειές του σπιτιού.
  3. Μην έχεις προσδοκίες. Μην πιστεύεις ότι αύριο θα φτιάξεις το καταπληκτικό κέικ ή το μεγαλύτερο παιδί σου θα ξετρελαθεί με το παιχνίδι που του οργάνωνες από βραδις. Ουτε καν. Σκέψου την επιβίωση την δική σου και μετά των παιδιών. Φαΐ, ύπνος, καθαριότητα (την ατομική υγιεινή θα πω καλύτερα, γιατί του σπιτιού…. ποιος νοιάζεται)
  4. Βάλε μουσική. ΜΟΥΣΙΚΗ. Δεν ξέρω αν υπάρχει πιο ευεργητικό πράγμα από τη μουσική. Ποπ; Λαικα; Τραπ; Άκουσε αυτό που ΕΣΕΝΑ ευχαριστεί και δεν χρειάζεται να μάθεις στο παιδί σου κλασική μουσική γιατί έτσι πρέπει. (Οκ, συγνώμη, έβαλα τα χειρότερα μου είδη μουσικής για να σου δώσω να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι ΕΣΥ και μόνο ΕΣΥ να νιώσεις καλύτερα)
  5. Διάβαζε έστω 2-3 σελίδες από ένα βιβλίο γονεϊκότητας μέρα παρα μέρα. Την επόμενη μέρα πιστεύω ότι θα σκεφτείς διπλά πως θα αντιδράσεις όταν πχ το μεγάλο παιδί πάει να χτυπήσει το μικρότερο.
  6. Αν έχεις οικονομική δυνατότητα, αγόρασε βοήθεια. Μην νιώσεις ντροπή, τύψεις ή οτιδήποτε άλλο περνάει από το μυαλό σου εξαιτίας παρωχημένων αντιλήψεων.
  7. Και επιστρέφω ξανά στο πρώτο και πιο σημαντικό: Δεν θα είναι για πάντα έτσι. Αλήθεια. Στο ορκίζομαι!

Α! Ξέχασα να πω και κάτι πολύ σημαντικό. Επειδή το δεύτερο παιδί δεν κοιμόταν σχεδόν καθόλου μέσα στη μέρα όπως επίσης δεν ήθελε ποτέ καρότσι εκτός σπιτιού, έζησε τον πρώτο χρόνο της ζωής της μέσα σε μάρσιπο. Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς μάρσιπους.

Αν τα βλέπεις όλα δύσκολα με 2 παιδιά μικρής διαφοράς ηλικιακά, ΣΕ ΝΙΩΘΩ! Ξέρω ότι κάνεις παραπάνω από το “Κάνω ότι καλύτερο μπορώ”. Αν θες στείλε μου μήνυμα για συμπαράσταση 🙂

Photo by Simon Rae on Unsplash

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *