Φροντίδα προς το παιδί

Οθόνες vs φύση

Ένα από τα πολύ αγαπημένα χόμπυ μου τώρα τελευταία είναι να διαβάζω έρευνες στο google scholar. Και εκεί ψάχνω θέματα που παρακολουθώ εδώ και 10 χρόνια όπως παιδική ψυχολογία, ψυχολογία και αυτοβελτίωση σε γενικότερο πλαίσιο, καθώς και διατροφή. Η τελευταία μου μελέτη λοιπόν έρευνας που θα μιλήσουμε και σήμερα- είναι κάτι που έτυχε να το συναντήσω παλαιότερα στο project 10000 hours outside (10.000 ώρες έξω) ως αντιστάθμιση των 12.000 ωρών που σπαταλούν τα παιδιά κατά μέσο όρο μπροστά σε μια οθόνη ετησίως.

Οι έρευνες πλέον δείχνουν ότι ο συνδυασμός πολλές ώρες οθόνη- λίγες ώρες έξω στη φύση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στο well-being του παιδιού τώρα ή μπορεί να αρχίσει να φαίνεται στην ενήλικη ζωή του.

Η έρευνα που διάβασα είχε μελετήσει κυρίως παιδιά των ΗΠΑ και αρκετά παιδιά (αλλά λιγότερα) στην Ευρώπη. Τα 12χρονα λοιπόν λέει περνάνε λιγότερες από 6 ώρες εβδομαδιαίως στη φύση, ώρες που αντιστοιχούν στην έκθεση σε οθόνες μικρών παιδιών. Εδώ βέβαια να πούμε ότι μεγάλο ρόλο παίζει και η αστικοποίηση, όπου μείωσε αρκετά τους πράσινους χώρους στις μεγάλες πόλεις.

Στη φύση ως γνωστόν ο αέρας είναι πολύ λιγότερος μολυσμένος, η πολυκοσμία δεν είναι συχνό φαινόμενο και κυρίως η επαφή μας έστω και λίγο καθημερινά με το φως της ημέρας μας βοηθά να ρυθμιστεί ο κυρκαδικός ρυθμός ο οποίος ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και γενικά τον εξυγιένει. Ακόμα πιο σημαντικό όφελος είναι ότι αποδεδειγμένα μειώνει το άγχος.

Χρησιμοποιήθηκαν δείκτες στην έρευνα για τη φτωχή ψυχική υγεία, την υψηλή ψυχική υγεία (η υψηλή ψυχική υγεία ορίζεται με πολλές παραμέτρους, αν είστε εξοικειμένοι με τα Αγγλικά, εδώ θα βρείτε έναν ωραίο πίνακα που τα αναλύει) και τα ακαδημαϊκά αποτελέσματα. Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκαν τα ακαδημαϊκά αποτελέσματα είναι για λόγους αυτορρύθμισης, μνήμης και προσοχής.

Το ενδιαφέρον είναι η φράση με την οποία τελειώνει η όλη έρευνα και είναι όλο το ζουμί : “Η φύση θα μπορούσε δυνητικά να λειτουργήσει ως μια προληπτική και ψυχολογική παρέμβαση προώθησης της ευημερίας για παιδιά και εφήβους σε μια εποχή υψηλής τεχνολογίας. “

Εδώ θα βρείτε και ένα παλαιότερο μου άρθρο για το πως χειριζόμαστε εμείς στο σπίτι μας τις οθόνες, χωρίς ίχνος κριτικής, κυρίως για να πάρετε ιδέες.

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.