Φροντίδα προς το παιδί

Παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού

Σε προηγούμενο post είχα γράψει για την ιστορία επαναθηλασμού μας. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να θηλάσω τα παιδιά. Νόμιζα ότι είχα ενημερωθεί σωστά και νόμιζα ότι ήταν το Α και το Ω στη μητρότητα.

Στην πορεία συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν. Πιο σημαντικό είναι να είσαι ευτυχισμένος ως γονιός γιατί αυτό καθρεφτίζεται στο βρέφος. Και δεν γίνεται να είσαι πάντα, κάθε μέρα, χαρούμενη/ χαρούμενος. Αλλά αν ξυπνάς επί 6 μήνες και το παιδί σου δεν ξέρει τι πάει να πει χαμόγελο, δεν είναι φυσιολογικό.

Αν όμως με ρωτήσει κάποιος σήμερα, μετά από 38 χρόνια ζωής και 9 χρόνια γονεϊκότητας για πιο πράγμα είμαι πιο περήφανη στη ζωή μου, θα σου πω για εκείνη την επιμονή μου να ψάξω μέχρι εσχάτων τον τρόπο που θα προσφέρω γάλα και θαλπωρή. Και στην πορεία διαπιστώθηκαν ένα σωρό προβλήματα υγείας που προέκυψαν με το αγελαδινό γάλα και κάθε φορά νιώθω όλο και πιο περήφανη για την τότε επιμονή.

Σε τι χρησιμεύει η παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού

Αν γιορταζόταν τότε στην Ελλάδα αυτή η Παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού (άρχισε να γιορτάζεται λίγους μήνες αφού γέννησα), θα είχα ενημερωθεί πλήρως για να πετύχω αυτό που ήθελα εξ αρχής. Δεν είναι τυχαίο που στις βόρειες χώρες, οι νέες μητέρες όταν βγαίνουν από το μαιευτήριο, θηλάζουν το 99% εξ αυτών. Ενημερώνονται καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αλλά και μέσα στο μαιευτήριο. Ε΄φόσον έχεις πλήρη ενημέρωση, αναγνωρίζεις τα θετικά και δεν τα παρατάς τόσο εύκολα.

Στην Ελλάδα, το σκεπτικό είναι “Δεν μου ταιριάζει”,”Δεν είχα γάλα”, “Δεν γινόταν στη δική μου περίπτωση”. Δεν φταίνε οι μητέρες που τα παρατάνε, που επιλέγουν το ξένο γάλα σχεδόν από την αρχή. Η ενημέρωση είναι υποχρέωση του κράτους, των γιατρών, των μαιών. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και οι εθελοντές και ενημερώνουν ΌΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ. Στην Ελλάδα, η παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού γιορτάζεται την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, διοργανώνοντας εκδηλώσεις με σκοπό την σωστή προώθηση και ενημέρωση για όλες τις δυσκολίες που σίγουρα θα προκύψουν τις πρώτες 40 ημέρες μετά τη γέννηση, αλλά και όλα τα οφέλη που έχει η δυάσα μαμά-βρέφος από αυτή τη σύνδεση.

Στο εξωτερικό γιορτάζεται την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Δεδομένου όμως ότι δεν θα γινόταν σωστά η ενημέρωση αφού ο Αύγουστος είναι περίοδος διακοπών στην Ελλάδα, αποφασίστηκε να μεταφερθεί το Νοέμβριο.

Τι δεν είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα θηλασμού

Δεν υποχρεώνει κανείς κανέναν να θηλάσεις. Δεν είσαι καλύτερη ή χειρότερη μητέρα. Δεν υστερείς σε τίποτα όποια απόφαση και αν πάρεις. Αν όμως ήξερες ότι μπορεί να γνωρίσεις 2-3 ανθρώπους και σου δώσουν ένα φιλικό πατ πατ στην πλάτη την ώρα που πιστεύεις ότι το βρέφος δεν πίνει επαρκώς γάλα, δεν θα ένιωθες μια γαλήνη και ηρεμία; Στήριξη σου παρέχει η εθελοντική ομάδα, όχι κριτική, ούτε αξιολόγηση.

Προχώρα! Είμαστε όλοι δίπλα σου 🙂

Photo by Dave Clubb on Unsplash

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.