Φροντίδα προς τον εαυτό

Πόσο καλά ξέρεις τα καλλυντικά σου;

Σαν άνρθωπος πρέπει να ομολογήσω ότι δεν συμπαθώ τα καλλυντικά. Βάφομαι με 3 πολύ απλά καλλυντικά (“βαφτικά” που λέει και η κόρη μου), κονσιλερ, ρουζ και μάσκαρα. Το χειρότερο μου δε, είναι ότι δεν μου αρέσουν οι κρέμες για το σώμα και το πρόσωπο (όπως και το κραγιόν γιατί το τρώω λίγο-λίγο). Βάζω πολύ σπάνια κρέμες γιατί πρώτον βαριέμαι αλλά κυρίως γιατί δεν είμαι σίγουρη για τα συστατικά τους. Ειδικά αν πρέπει αυτή τη κρέμα να την φοράω κάθε μέρα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, κάθε μέρα.

Για ένα διάστημα έψαχνα πως να φτιάξω τη δική μου κρέμα και με τί είδους συστικά για να είναι όσο πιο φιλική γίνεται στο δέρμα μου και στην τσέπη μου. Βρήκα ένα αξιόλογο site στα ελληνικά (αυτό) που μου φάνηκε ότι έδινε όλα τα μυστικά της με πολύ τίμιο τρόπο. Όμως, ως άνθρωπος που δίνω πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην διατροφή (πολύ όμως, πρέπει κάποτα να το αναλύσω και αυτό το θέμα) και θεωρεί ότι η περιποίηση ξεκινάει από μέσα και όχι επιφανειακά, δεν ήμουν διατεθειμένη να μειώσω τον χρόνο μου για να μαγειρέψω και τις κρέμες μου. 

Έτσι, αποφάσισα να πάρω 2-3 για διαφορετικές περιπτώσεις αφού πρώτα έλεγξα τα συστατικά τους στο ewg.org. Το ewg.org είναι έναν παγκοσμιος οργανισμός που βάζεις τα συστατικά της κρέμας ή του σαμπουάν του δικού σου (ή του παιδιού σου) και να δεις τί βαθμολογία παίρνει. Με βάση τη συχνότητα της χρήσης της μπορεί να βγάλει και άλλο αποτέλεσμα. Ας πούμε είχα βάλει τα συστατικά από το αφρόλουτρο των παιδιών. Το σουπερ τέλειο αφρόλουτρο που έπαιρνα από το φαρμακείο. Έβγαλε ως αποτέλεσμα ότι μπορεί να προκαλεί δερματικές αλλεργίες. Οκ, το τελειώσαμε το αφρόλουτρο γιατί δεν αντιμετώπισαν τα παιδιά κάποιο θέμα, αλλά δεν το ξαναπήρα. 

Παράδειγμα συστατικού από ένα σαπούνι που πήρα πρόσφατα.

Επίσης όπως και στα συστατικά των τροφίμων, όσο πιο ψηλά στην λίστα των συστατικών, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα που έχει μέσα το καλλυντικό. Οπότε αν το πρώτο συστατικό βγει αρνητικό στην βαθμολογία, αντιλαμβάνεστε πόσο πολύ επηρρέαζεται η γενική βαθμολογία του προϊόντος. 

Πρώτο σε αριθμό με βλαβερές ουσίες είναι τα αντηλιακά. Το είχα πρωτοανακαλύψει τότε το ewg.org όταν ο 8.5 χρονών υιός θα έβγαινε πρώτη φορά στη θάλασσα ως βρέφος. Έπαθα σοκ με τα κλασικά αντηλιακά και το τι βλαβερές ουσίες είχαν μέσα τους. Πλέον υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές ευτυχώς.

Γενικά έχει πολλές επιλογές. Θα πρότεινα να πειραματιστείτε και να το εξερευνήσετε σιγά σιγά. Θα εκπλαγείτε από το πόσα πολλά μπορείτε να μάθετε.

Photo by Camille Brodard ~ Kmile Feminine Creative Designer on Unsplash

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *