Φροντίδα προς τον εαυτόΨυχολογία

Τι είναι η θετική ψυχολογία;

Τον τελευταίο καιρό αποφάσισα να μπω δυναμικά σε μια υπέροχη ελληνική πλατφόρμα, γεμάτη όμορφο υλικό για να γίνω καλύτερη στη Νο1 προτεραιότητα μου, τη μητρότητα. Και εκεί που περίμενα να βρω μόνο ιδέες για το πως να περνάω ευχάριστα με τα παιδιά μου, συνειδητοποίησα ότι η ομάδα είναι γεμάτη από θετικούς ανθρώπους. Μέσα σε όλους, βρίσκεται και η ψυχολόγος με ειδίκευση στην θετική ψυχολογία, Άννυ Μπενέτου.

Έχω εκπλαγεί από τα πόσα μας μαθαίνει και θέλω να ρουφήξω κάθε τι από όσα λέει. Ένα εξ αυτών είναι πόσο πολύ η δική μας θετική οπτική των πραγμάτων (των μητέρων κυρίως) μπορεί να επηρρέασει τη θετικότητα των παιδιών.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τι είναι θετική ψυχολογία;

Είναι ένας κλάδος της ψυχολογίας, όπου στόχο έχει οι θεραπευόμενοι να φτάσουν στο σημείο να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με θετικό τρόπο χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι αποφεύγουμε τα άσχημα γεγονότα. Οι ερευνητές, εδώ και 10 χρόνια, έχουν πλέον βγάλει τα συμπεράσματα τους ότι το κοινό χαρακτηριστικό των θετικών ανθρώπων είναι ότι εστιάζουν στο θετικό όταν συμβαίνει και όχι μόνο στα άσχημα προκειμένου να τα λύσουν. Είναι δυστυχώς ευρέως γνωστό, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την τάση να εστιάζουν κυρίως στο αρνητικό, για αυτό και στις ειδήσεις το μεγαλύτερο ποσοστό από όσα ακούς ή βλέπεις είναι αρνητικά, γιατί πολύ απλά “πουλάει”. Είμαστε έτσι μαθημένοι ή γονιδιακά διαμορφωμένοι. Τα θετικά τα προσπερνάμε εύκολα. Μπορεί να τα παρατηρήσουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα ή και καθόλου και μετά να πάμε παρακάτω. Αφού δεν χρειάζεται να διορθώσουμε κάτι, γιατί να ασχοληθούμε με αυτά;

Όμως ποιο είναι το νόημα τελικά; Όπως λέω και σε αυτό το άρθρο μου πλέον έχω βάλει ως στόχο ΖΩΗΣ να επιλέγω ευτυχία! Και ο πιο σίγουρος τρόπος για να την φτιάξω την ευτυχία μου είναι να αρχίζω να έχω θετική ψυχολογία μιας και δεν είναι ένα από τα δυνατά μου χαρτιά. Έχω την τάση να γκρινιάζω, να τα βλέπω όλα μαύρα και άραχνα ή να τρομοκρατούμαι με το παραμικρό και να χάνω την ψυχραιμία μου.

Η Άννυ με έχει βοηθήσει ήδη αρκετά με το να με μάθει τι εστί απολλαμβάνειν. Κάνε και εσύ αν θες τις ασκήσεις που προτείνει και θα χαρώ να μάθω την εξέλιξη σου και αν σε βοήθησε το άρθρο μου.

Photo by Artem Beliaikin on Unsplash

*Το άρθρο δεν είναι χορηγούμενο. Εκφράζω την άποψη μου, τί είναι αυτό που με βοήθησε και ελπίζω να βοηθήσει και εσάς

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.