Φροντίδα προς το περιβάλλον

3 τρόπους για να έρθεις πιο κοντά στη φύση

Παρατηρώ τα τελευταία χρόνια και ειδικά από τότε που γεννήθηκαν και τα δυο παιδιά μου (το 2015 γεννήθηκε το δεύτερο), ότι κάθε φορά που βρίσκομαι σε επαφή με τη φύση επιστρέφω στην καθημερινότητα μου πιο ξεκούραστη και πιο “γεμάτη” με θετικά συναισθήματα.

Η παρατήρηση έγινε πιο έντονη όταν κλειστήκαμε στα σπίτια μας το Μάρτιο του 2020. Και εκεί αποφασίσαμε να φτιάξουμε τα μπαλκόνια μας πιο πράσινα.

Φέτος, δύο χρόνια μετά από εκείνον το Μάρτιο, πήγαμε διακοπές στο χωριό για Πάσχα. Ένα χωριό κοντά σε βουνά και πεδιάδες της Ανατολικής Μακεδονίας. Και είδα πρώτη φορά σύννεφο γύρης από μακριά πάνω από ένα δάσος με πεύκα. Και είδα, επίσης πρώτη φορά τα άνθη από κυδωνιές και μηλιές. Έμαθα πρώτη φορά πως να βρίσκω άγρια σπαράγγια (πραγματικά πολύ πιο νόστιμα από τα κλασικά) και πως είναι τα φρέσκα σκόρδα. (Δες την ανάρτηση στο Instragram εδώ).

Έτσι, μόλις επιστρέψαμε Αθήνα, αποφάσισα να ρίξω ρυθμούς όσο μπορώ και να ασχοληθώ περισσότερο με το να έρθω πιο κοντά στη φύση σε μόνιμη βάση:

Βόλτα στη φύση

Το προφανές. Το χειμώνα αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε οργανωμένες πεζοπορίες στην Πάρνηθα. Παρόλη την μικρή ηλικία των παιδιών, όταν βρίσκεις την κατάλληλη ομάδα, παρέα και εξοπλισμό, όλα γίνονται πιο εύκολα και ευχάριστα. Όμως τώρα την Άνοιξη, αποφασίσαμε να πηγαίνουμε μικρές κοντινές βόλτες στη φύση (όχι, δεν εννοώ τα πάρκα- από ολότελα βέβαια καλά είναι και αυτά). Σε δάση, ποτάμια και λίμνες. Και αν καταφέρεις να περπατήσεις και ξυπόλητ@ στο χώμα και στο νερό, τα οφέλη είναι πολλαπλάσια.

Πράσινο μπαλκόνι

Ναι μεν, προσπαθήσαμε εκείνο το Μάρτιο του ’20 να φτιάξουμε το μπαλκόνι και όντως πήραμε πολύ αρακά, πολλά ντοματίνια και άλλες τόσες φράουλες μαζί με ένα σωρό μυρωδικά, αλλά ομολογώ πως όπως παλιά, δεν μπορώ εύκολα να ρίξω ρυθμούς και να απολαύσω την κηπουρική. Όμως φέτος είπα να την κάνω πάλι την προσπάθεια σε συνδυασμό με τα φυτά εσωτερικού χώρου που τα πάμε περίφημα μέχρι στιγμής. Αυτή η γείωση που σου προσφέρει η ενασχόληση με τα φυτά είναι ανεπανάληπτη.

Πράσινο πιάτο

Ως στόχος για το 2022 είναι να αγαπήσω ακόμα περισσότερο το σώμα μου εκ των έσω. Και έτσι η στοχοθέτηση μου ήταν να τρώω όσο το δυνατόν περισσότερα λαχανικά εβδομαδιαίως. Κυρίως ωμά γεύομαι όλη την υπέροχη γεύση τους. Στο χωριό έφαγα μαρούλια και φρέσκα κρεμμύδια που μόλις τα κόψαμε. Ευλογία! Όμως εδώ και χρόνια έψαχνα τρόπους να φτιάξω τουρσιά και φύτρες. Και αυτή η ενασχόληση είναι πραγματική επαφή με τη φύση.

Θα χαρώ να μάθω αν κάνετε κάτι από αυτά και εσείς ή αν έχετε να προτείνετε άλλους τρόπους για να έρθουμε πιο κοντά στη φύση.

Photo by Joel Wyncott on Unsplash

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.